Ateneu de Bétera

Espai cívic i cultural

Les receptes de la I Fira de la Carabassa

Ens ha costat un poquet, però a la fi hem pogut aplegar totes les receptes que vam tastar en la I Fira de la Carabassa. El sopar el vam fer el desembre passat; totes les receptes són boníssimes, i en alguns casos inclouen comentaris dels autors/es. Cliqueu ací si voleu llegir les receptes. Bon profit!

Pumpkin Pie

La massa
250 g. de farina
125 g de mantequilla
Un pessic de sal
4 cullerades soperes d’aigua.
Es barreja amb els dits la sal amb la farina i la mantequilla fins que tot tinga aspecte de molla de pa. S’afegeix l’aigua i es barreja un poc més. S’esguarda la massa a la nevera.

El farcit
Mig quilo de carabassa torrada
2 ous
250 g. de sucre
4 cullerades soperes de llet
1 culleradeta de canella en pols
1 culleradeta de gingebre en pols
1 pessic de nou moscada

Preparació
Batre els ous i el sucre. Afegir la llet i barrejar amb la carabassa (feta puré amb la batedora).
Afegir la canella, el gingebre i la nou moscada
Folrar un motlle d’uns 20 cm amb la massa (uns 3 mm d’espessor). Abocar el puré sobre la massa en el motlle.
Cuinar a 220ºC durant 15 minuts i després reduir la temperatura a 180ºC durant 30 minuts més-

Aquesta recepta es d’origen canadenc i cal destacar la dolçor del farcit amb la massa fina i un poc salada.

Crema de carabassa, ceba i miso

Ingredients
Carabassa, ceba i miso.
Preparació
4 cinquenes parts de carabassa i 1 cinquena part de ceba. Tot tallats a trossets i ho afegim a l’olla exprés, afegim l’aigua necessària, quasi cobrint els ingredients i ho bullim (Si es vol es pot fer en un perol qualsevol, l’olla exprés és per motius de cocció ràpida). Després que ja tenim quita la carabassa i la ceba, ho triturem tot.

A l’hora de servir, primer cal escalfar la crema que anem a servir, després cal agafar una cullerada de cafè ben plena de miso i l’afegim al tassó amb un poquet de  la crema que hem encalentit i ho barregem. A continuació omplim els tassons i, bon profit.

Pasta o paté de carabassa amb abadejo amb bolets

Ingredients
Carabassa, alls, abadejo, bolets de card, pebre-roig, canyella, comí i pinyons

Preparació
Bullim els trossos de carabassa, també podriem fer-los al forn, i reservem. Dessalem els trossets d’abadejo i els esmicolem cercant que no quede cap espina. Saltegem  els bolets de card. Escalivem dos o tres dents d’alls, (segons la quantitat que fem n’afegirem més o menys alls)
També podem afegir-ne un de cru. Ho barregem tot i ho triturem amb la batedora. Afegirem un poc de pebre-roig, un polsim de canyella i també de comí. A la barreja resultant afegirem un grapadet de pinyons.

Si s’ho mirem bé aquests dos plats que m’he inventat (crema amb miso i el paté amb abadejo) no són difícil de fer i el primer té moltes propietats alimentàries sobretot en afegir-li el miso (pasta de soja fermentada amb sal) a més d’un sabor diferent però atractiu del que se sol fer amb les cremes de carabassa.
Pel que fa al segon està clarament inspirat en les nostres mandonguilles d’abadejo, però en lloc de la creïlla hi hem afegit carabassa.

Bunyols de carabassa

Ingredients
1 ou
Farina blanca (o barreja d’integral i blanca). 200g aprox.
1 got d’aigua
1 culleradeta ben plena de rent en pols (el sobre sencer, si poseu farina integral)
200 g aprox. de carabassa crua ratllada o picada
Sal
Oli d’oliva

Preparació
Batre l’ou, afegir el got d’aigua, un grapat de farina, el rent i un pessic de sal.
Anar remenant i afegint farina fins que en estirar la barreja amb una forqueta ens quede com un fil (és a dir, ha de quedar una pasta líquida, però espessa).
Afegir la carabassa que admeta la pasta.
Traure boletes de la pasta amb una cullereta o la cullera de fer boles de gelat, i anar fregint-les en oli d’oliva calent i abundant.
Servir-los acompanyats amb la salsa d’alvocat i avellanes.

Salsa d’alvocat i avellanes
Triturar un alvocat amb 1/2 iogurt, 1 grapat d’avellanes, sal i 1/2 gra d’all (opcional).

Dolç de carabassa

Ingredients
1 quilo de carabassa torrada
50 gr. de mantega
3 ous
1 cullerada de sucre per cada ou
2 cullerades de farina per cada ou
Canyella
Panses i nous
1 dit de rom
Tot ben barrejat i al forn.

Aquest era el dolç preferit del meu avi. Sempre identificaré sa casa, en què de menut em passava les hores, amb l’olor inconfusible de la carabassa torrada. És molt senzill de fer i el resultat és boníssim.

Crema de carabassa

Ingredients
2 cebes
2 creïlles
1 carabassa mitjana (la mateixa quantitat o més que les cebes i les creïlles juntes)
oli
sal

Preparació (a l’olla exprés)
Una vegada pelada la carabassa, poseu un poc d’oli i la ceba trossejada, a foc lent. Mentrestant peleu i feu a trossos les creïlles, i les afegiu. Després afegiu la carabassa a trossos a l’olla, i deixar-ho sofregir uns cinc minutets. Cobrir-ho d’aigua arran, afegir-hi sal i tapar. Bollir 10 minus. En acabant triturar-ho. Es pot menjar acompanyat de formatge ratllat, un polsim de pebre, nou moscada….

Carabassa guisada amb quinona

Ingredients
1 quilo de carabassa de cacauet
1 ceba
1 porro
1 branca d’api
2 carlotes
1 litre i mig d’aigua
100 grams de quinoa
sal
sèsam torrat, triturat

Preparació
Peleu la carabassa i talleu-la a daus menuts. Feu el mateix amb la resta de verdures. Poseu tots els vegetals a bullir amb l’aigua, cinc minuts. Mentrestant renteu molt bé la quinoa, perquè es lleve la saponina. Escorreu-la i afegiu-la al bollit. Ho saleu i ho deixeu coure uns dotze minuts.  Serviu-ho ben calent, amb el sèsam per damunt del plat.

 

Advertisements

One response to “Les receptes de la I Fira de la Carabassa

  1. Anna 23/01/2012 a les 11:46

    mmmmmmmmmmmmmmmmmm, moltes gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: